Interlinear

Nedladdningsbart material av grekisk grundtext i form av elektronisk interlinear

Huvudregeln för Svenska Reformationsbibelsällskapet är att vid de få tillfällen det finns skillnader mellan olika tryckta utgåvor av Textus Receptus, så följer vi Scriveners utgåva av Textus Receptus från 1894, som Trinitarian Bible Society ger ut. Det finns en elektronisk interlinear att ladda ner för den vill kontrollera vad som står i Scriveners grekiska text från 1894. Denna elektroniska interlinear är gratis och kan laddas ner från följande länk:

http://www.scripture4all.org/download/downloadcontrol/dc2.php?dcid=22609487

Filen laddas ner genom att man sparar följande fil till sin hårddisk:

ISA_basic_v2_1_3.exe

Därefter kan man installera programmet genom att välja kör från startmenyn på sin dator.

När programmet är installerat och man har startat det, så kan man längst upp till höger välja visningsläget ”Int” och då får man först det grekiska ordet och sedan får man det översatt till engelska. Klickar man med musen på det engelska ordet så får man även uppgift om Strongs nummer med mera och kan slå upp ordet genom att klicka med musen på strongs nummer.


e-Sword

Vi vill även rekommendera databibelprogrammet e-Sword som man kan ladda ner och installera gratis. Bibelöversättningen King James Version finns alltid med och om man väljer med Strongs nummer så får man även Textus Receptus här. Det är Scriveners utgåva från 1894 som ligger till grund. När man för muspekaren över varje grekiskt ord så får man veta vad det grekiska ordet betyder.

Efter att man har installerat programmet kan man komplettera med andra bibelöversättningar.

Klicka på länken till e-Sword så kommer du dit: http://www.e-sword.net/


BK 1878 GT

Bibelkommissionens utgåva från 1878 blev aldrig helt färdig men anses vara mer grundtexttrogen än t.ex. 1917 års utgåva. Dessutom fördunklar den inte
Kristusprofetior, vilket 1917 års översättning är känd för att göra i Gamla Testamentet. De som framförallt medverkade i denna utgåva var professor i exegetik och domprost A. E. Knös, professor C. A. Torén, prost H. G. Lindgren och professor i pastoralteologi och exegetik H. M. Melin.
Vill man veta mer rekommenderas artikeln Sanningen bakom 1917 års kyrkobibel som finns bland Reformationsbibelsällskapets artiklar. Artikeln handlar visserligen om 1917 års utgåva men artikeln belyser också bakgrunden till 1878 års utgåva.

Mer under Andra Bibelöversättningar